Mexico.

Kort fakta
Huvudstad: Mexico City
Språk: Spanska
Statsskick: Republik
Valuta:Mexikansk peso 100 SEK = 162,84 MXN
Yta: 1 972 550 km²
Invånare:107 550 697
Religion:Katolicism och protestanter
Tidsskillnad: -7 timmar

Mexico är ett land som ligger i södra Nordamerika. Gränsande länder är USA, Guatemala och Belize. Mexico gränser även till Stilla havet, Karibiska havet och Mexicanska golfen.

Sevärdheter
I Mexico har dom en hel massa saker man kan besöka. Jag har dock bara tagit reda på fakta om tre saker. Men det finns andra saker som också lockar, men jag har ingen ork att kolla upp det just nu. Cancun ser i alla fall underbart ut när man kollar på bilder. Dit vill jag fara!

Antropologiska museét
I Mexico finns Antropologiska museét som är ett mycket populärt ställe att besöka, det sägs vara ett av världens bästa musem. Det visar Mexicos alla olika kulturer dom har och har haft, bland annat mayakulturen. Museét har olika salar för olika kulturer och visar det på ett mycket lättförståeligt sätt.

Agua azul
Någonting som ska ses när man är i Mexico är Agua Azul vattenfallen. Dom har himmelskt blått vatten och är omringad av vacker skog. Området är numera utsett till en nationalpark. Om man vill kan man bada intill vattenfallen, det är dock inte helt säkert eftersom det är mycket starka strömmar där. Men att bara få se dom vackra vattenfallen är en upplevelse.

Agua Azul som betyder blått vatten på spanska.


Mayaruinerna
Yucatánhalvön, Palenque, Chinkén, Itzá, Uxmal, Cobá och Tulúm är platser i Mexico där mayaindianerna hade sina hem. Om man far ut i Cobas djungel kan man få se mayaruiner som är bevarade sedan mayatiden. Det finns väldigt intressanta rester från deras civilisation. Vid ruinerna kan man bland annat få se indianers hiroglyfer och byggnadernas vackra utsmyckningar.

Teotihuacán betyder "Platsen där män blir gudar" och är en stad. Den uppstod under just mayaperioden, ungefär 600 före kristus, och är nu mera en stor turistattraktion som även innehåller ett museum. När staden var som störst var den en av världens största städer med 200 000 invånare och en yta på 23 kvadratkilometer. Solpyramiden, Månpyramiden och Quetzalcóatl-templet är tre av stadens verk som finns kvar. Solpyramiden är världens tredje största pyramid. Den är 70 meter hög, 222 meter bred och har en area på 50 000 kvadratmeter. Under storhetstiden var sidorna målade röda och gula. Förr trodde man att pyramiden var gjord för att hedra solen men numera tror man att den är gjord för regnguden Tlaloc. Pyramiden är byggd av sten, grus och tegel år 100. Solpyramiden har 248 trappsteg och varje steg är en halvmeter hög, så den är inte så jättelätt att gå upp för. Men när man väl kommit upp är det värt det, pågrund av den fantastiska utsikten!


Solpyramiden

 

Mina tankar efter "forskningen"
Nu när jag läst och satt mig in i sevärdheterna blir jag faktiskt riktigt sugen på att fara dit och se alla saker. Det tar dock en himla lång tid innan jag förstår någonting. Men när man väl gör det blir jag faktiskt ganska intresserad. Att besöka Agua Azul vattenfallen skulle jag gärna göra, då skulle jag dock vilja bada där också, men jag är ju så rädd så vet inte om jag skulle våga, så feg som jag är. Och att fara till staden Teotihuacán skulle jag inte tacka nej till. Det skulle vara en väldigt stor upplevelse, tänk att vandra upp för Solpyramiden! Att besöka museet vet jag dock inte om skulle intressera mig så mycket, jag har lite svårt för det där med histioria. Men om man hade en riktigt bra guide kanske även det skulle vara intressant. Mexico är i alla fall ett ställe jag skulle vilja besöka efter den här forskningen, helt klart! Det som lockar mest är hur som heslt Cancun. Eller jag har inte läst om det men när man kollar på bilder ser det ut som ett paradis! Jag tror jag ska ta och kolla vad en resa till Mexico kostar nu, tjingeling.

Cancun

 


Vänsterpartiet efter valet.

Vänsterpartiet fick 5,6 procent av rösterna år 2010 och blev därmed riksdagens minsta parti tillsammans med KD. Vänsterpartiets siffror sjönk med 0,2% från valet 2006. Trots detta tycker Vänsterpartiet att dom gjort en bra valrörelse.

För vänsterpartiet är det väldigt viktigt att det rödgröna samarbetet(vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna) fortsätter, och det kommer det att göra. Viktigaste frågan just nu är migrationspolitiken. Fast vänsterpartiet inte fått igenom alla sina krav så vill dom vara en tydlig opposition mot alliansregeringens högerpolitik. Vänsterpartiet är tydliga i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna. Dom säger att dom aldrig kommer att samarbeta eller förhandla med SD. På grund utav att det är många som vill bekämpa främligsfientligheten och rasism så har Vänsterpartiet under de senaste veckorna fått 2500 nya medlemmar.

Vänsterpartiet har under helgen bestämt att en s.k. framtidskommission ska tillsättas för att dom inte ska göra ett till dåligt val. Framtidskommissionen ska vara en grupp på 5-7 personer. Dom ska se över partiets politik och värdera den, sedan ska dom även komma på nya strategier för Vänsterpartiet att visa sin politik.

Trots partiets minskade valresultat är det en självklarhet för Lars Ohly att sitta kvar så länge han är vald. Han vet dock inte om han ska fortsätta som partiledare efter periodens slut, men det kommer han att meddela vid nästa partikongress. 

Klicka här för att komma til Lars Ohlys tal efter valvakan.



RSS 2.0