Mexicos kultur.

Mat i Mexico

Mexicos viktigaste basmat är majs. Är man ute på landsbygden kan man nästan överallt se kvinnor som går med korgar innehållande majsdeg på huvudet. Man har nästintill alltid antingen tortillas, frijoles eller chili till maträtterna.

Tortillas                              Faitas                            Enchiladas

 

Tortillas är runda och tunna majsbröd som bakas på en varm häll. Man kan antingen bara äta bröden på sidan om till maten eller så kan man fylla bröden med mat och göra till en rulle. Bröden används till alla måltider, frukost, lunch och middag. Man kan även fritera bröden, då blir det nachos. Till tortillabröden kan man äta kyckling eller köttbitar med grönsaker och olika såser, t.ex. guacamole och salsa. Det kallas faitas, man fyller bröden med dom olika tillbehören och äter sedan med fingrarna. Enchiladas är en annan maträtt som består av tortillabröden. Då fyller man bröden och gratinerar dom i ugnen. Man har även ofta tomatsås och ost ovanpå rullarna.

 

Frijoles är bönor. Man kan antingen äta dom stekta, friterade eller kokta. Vanligt är att man äter dom till tortillas eller i soppa.

Chili är en stark pepparfrukt som används till alla sorters rätter. Det finns ungefär 200 sorter chilifrukter. När man ska skära chilin måste man komma ihåg att ta på sig handskar annars kan det börja brännas på händerna, och man får absolut inte klia i ögonen.

 

Eftersom Mexico har havet nära inpå kan man prova på färska skaldjur och fisk om man vill testa nått som är lite svårare att få tag på i Sverige.

 

Drycken tequila härstammar från Mexico, lite mer specifikt från staden Tequila som den troligtvis fått sitt namn ifrån. Förr var Tequila billigt och därför nått som fattiga drack. Numera är det en stor tradition över hela världen att dricka Tequila med salt och citron. Det gör man dock inte i Mexico, om man inte är turist då. Mexikanerna dricker Tequila till mat. Det finns flera olika sorter, både dyra och billiga i Mexico som inte går att få tag på i Sverige.

 

Mayakultur

Mayakulturen är en väldigt stor del av Mexicos kultur. Redan för 4000 år sedan fanns mayakulturen i södra Mexico.  Och med maya menar man människor som talar mayaspråk. Mayakulturen var som störst år 250-900 e.Kr. Det sägs att mayaindianerna var mycket intelligenta, speciellt när det gällde matematik. Dom var bland dom första som kunde räkna matte.  Dom byggde även väldigt fina byggnader som än idag finns kvar, dock inte i lika bra skick. På 1500-talet började Mayaindianerna att påverkas av kulturen i Norra delarna av Mexico.  Mest konst och religion. Nuförtiden är Mayaindianerna väldigt noga med att ta vara på sin rätt i samhället.

 

 

Fotboll

Den största sporten i Mexico är fotboll. Deras landslag kallas El tricolor och två Fifa World Cups har spelats i Mexico.  Det har dock inte gått så bra för laget.  Några kända spelare är Hugo Sánchez , Jorge Campos och Luis Hernández.

 

Familjelivet

Familjelivet i Mexico är väldigt viktigt, man bor oftast minst tre generationer i ett hus. Man bor alltså med sina morföräldrar och föräldrar. Och vanligast är att man bor hemma tills man gift sig. Skälet till varför man bor hemma är dels pågrund av den ekonomiska biten men även för att man vill ta hand om sina föräldrar när dom blir gamla. Det gör man för att visa sin uppskattning till föräldrarna för att man själv blivit omhändertagen när man var liten.

 

De dödas dag/ Día de muertos


De dödas dag är en stor religiös högtid i Mexico. Högtiden kommer från religionsblandningen mellan de förspanska indianska kulturerna och katolicismen. Indianska högtider som var samtidigt som allhelgonahelgen var mest skördefester och därför har även De dödas dag tagit del av detta. Så offerbord fylls med majs och blommor såklart, men även annan mat. Det viktigaste på borden är brödet, Pan de muerto, som betyder De dödas bröd. Bröden kan ofta ha mänskliga former. På offentliga platser placeras stora offerbord där de snyggaste mexikanska hantverken visas upp. Det har även blivit karnevalsliknande evenemang vid denna högtid. Det på grund av de festligheter som förekom i Mexico City under 1800-talet. Man tror mycket starkt på att de döda kommer tillbaka och hälsar på under De dödas dag. Syftet med högtiden är att minnas och hylla sina nära och kära. Den 1 november hyllas döda barn och den 2 november hyllar man döda vuxna.

 

Mina tankar

Mexicos tradition att äta tortillas med fyllning har vi i Sverige tagit efter, fast vi har såklart gjort om det till våran grej. Det är många länder som tagit efter just tortillas. Men det är ju en helt annan sak att äta det i Mexico. Så jag tycker ändå att det skulle vara kul att fara till Mexico och prova att äta på deras vis. Chilin använder sig mexicanerna sig av till väldigt mycket, vi i Sverige använder det också, men långt ifrån lika mycket som mexikanerna.Tequila är också en sak som finns över hela världen numera, men då dricker man med salt och citron. Så maten är ganska lik, utom att den Mexikanska maten är väldigt stark. Och maten är ju såklart lik eftersom att vi tar efter väldigt mycket från andra länder. Att man bor så många i ett hus i Mexico tycker jag är jättekonstigt! Men det låter väldigt mysigt. Jag skulle inte vilja ha det så, för det skulle kännas jobbigt att alltid måsta anpassa sig till gammalt folk. Man beter sig inte riktigt på samma sätt när man umgås med äldre människor som mot andra. Men på nått sätt skulle jag ändå vilja ha det så, för då skulle man vara mycket närmare sina släktingar. Jag känner nästan inte mina släktingar så för mig skulle det bli en väldigt stor skillnad! Och att man bor hemma tills man gifter sig är också annorlunda. Om folk gör det här i Sverige tycker man att det är konstigt och vill nästan ha en redogörelse till varför man inte flyttat hemifrån. Och sen sist gällande De dödas dag, den högtiden tycker jag var fin. Att man har ett bord och att man bakat bröd och verkligen tänkt på dom döda. Det var väldigt fint!


RSS 2.0